Коли починається Великий піст, багато вірян відмовляється від продуктів тваринного походження, добровільно обмежуючи раціон. Але навіть без м’яса, риби, молока та яєць меню може бути ситним і різноманітним. В період посту можна використовувати овочі, крупи, гриби, горіхи, фрукти та спеції, готуючи смачні та корисні кулінарні страви. А потішити рідних і друзів солодкими десертами вам допоможе пісна випічка на lvivskirecipes.com.ua.
Пропонуємо добірку з трьох рецептів пісної випічки, серед яких є солодкі й солоні страви — на сніданок, обід або чаювання.
Симіти з кунжутом
Смачні турецькі бублики можна приготувати з наступних інгредієнтів:
- Борошно пшеничне — 500 г;
- Дріжджі пресовані «Львівські» — 20 г;
- Сіль — 10 г;
- Цукор — 30 г;
- Олія — 60 г;
- Вода — 280 мл;
- Кунжут — 100 г.
Приготування:
- Просіяне борошно змішайте з цукром і сіллю. Розчиніть пресовані дріжджі в теплій воді, а потім додайте до борошна. Замішуйте тісто, додаючи олію невеличкими порціями.
- Залиште тісто в теплі під рушником на пів години. Після цього продовжуйте місити 3-4 хвилини, а потім залиште ще на пів години.
- Розділіть тісто на 6 частин, а потім кожну з них — ще на дві. Сформуйте кульки й залиште під рушником на 15 хвилин.
- Розкачайте заготовлення в довгі джгути (35 см). Щоб сформувати бублик, візьміть два джгути й переплетіть між собою, а кінчики з’єднайте. Обмокніть бублик у молоко чи воду та обкачайте в кунжуті.
- Викладіть симіти на деко і залиште в теплі підходити протягом 40 хвилин. Випікайте в розігрітій до 210 градусів духовці 15 хвилин.
Картопляно-грибна запіканка
З цих продуктів можна приготувати безліч страв, відварюючи, смажачи, тушкуючи або запікаючи. Для смачної картопляно-грибної запіканки вам знадобиться:
- Картопля — 8 штук (середнього розміру);
- Гриби — 750 г (можна брати як свіжі, так і заморожені);
- Цибуля ріпчаста — 2 штуки;
- Прянощі та сіль.
Приготування:
- Відварені гриби перекрутіть на м’ясорубці, додайте подрібнену картоплю (теж перекручену на м’ясорубці), дрібно нарізану цибулю, прянощі та сіль.
- Перемішайте інгредієнти та викладіть у форму для запікання. Поставте в розігріту до 180 градусів духовку і запікайте протягом години.
- За бажання можна прикрасити готову запіканку свіжою зеленню та заправити подрібненим часничком.
Яблучний пиріг
Смачний яблучний пиріг до чаю можна приготувати з наступних інгредієнтів:
- Яблука — 4 штуки;
- Борошно пшеничне — півтори склянки;
- Цукор — 1 склянка;
- Сода — 1 чайна ложка;
- Газована вода — 1 склянка;
- Рослинна олія — пів склянки;
- Кориця мелена.
Приготування:
- Яблука поріжте тоненькими скибками (серединки виріжте). Додайте до рослинної олії цукор, газовану воду, погашену оцтом соду. Додавайте просіяне борошно порціями та перемішуйте.
- Форму для запікання змастіть олією, викладіть скибочки яблук, посипте меленою корицею. Зверху викладіть тісто. Випікайте за температури 180 градусів приблизно 40 хвилин.
Готуйте корисні та смачні страви в період посту — піклуйтесь про власне здоров’я і гарний настрій!