xcounter
Calendar Icon

Переваги медичних бандажів: як вони допомагають у лікуванні та реабілітації

На сьогодні існує велика кількість медичних бандажів, коректорів, фіксаторів, супортів. Вони відрізняються за виробником та ціною, матеріалом та конструкцією, видом та призначенням. При цьому всі різновиди таких виробів об’єднує між собою спільна задача – полегшити стан пацієнта, підвищити ефективність лікування та відновлення, пришвидшити одужання. І при цьому зберегти максимально високу якість життя в період лікування та реабілітації – наскільки це можливо.

Розглянемо послідовно, яку користь несе пацієнтові кожен вид медичного фіксатора.

Компресійні бандажі

Завдання виробів цієї групи полягає у створенні додаткового тиску на ушкоджену або проблемну ділянку. Сучасна світова індустрія пропонує наступні медичні бандажі компресійної дії:

  • гомілковостопний. Він покращує самопочуття пацієнтів з венозною недостатністю, активізує кровообіг та лімфоток, зменшує венозні, лімфатичні, післяопераційні та посттравматичні набряки;
  • колінний. Цей фіксатор м’яко й ефективно допомагає утримувати колінний суглоб в анатомічному положенні, покращує відтік лімфи, знімає набряк, підвищує гнучкість в зоні коліна. Компресійне бандажування цієї ділянки прискорює відновлення після запалення меніску, розтягнення або розриву зв’язок, переламу надколінника, а також операцій на суглобі;
  • бандажі для спини – шийного, грудного або поперекового відділів. Вони призначені не тільки для підтримки постави, але й для покращення кровообігу у м’язах, знеболення, зігрівання тощо. При незначних травмах хребта саме компресійний супорт є еталоном вибору для дієвої реабілітації.

Також існують компресійні бандажі для плеча, ліктя, зап’ястя, великого пальця руки. Узагальнено завдання кожного з них полягає в усуненні набряків, покращенні кровообігу і лімфотоку за рахунок компресії, а також у помірній стабілізації певної ділянки.

Імобілізаційні бандажі

Пристосування цієї групи мають на меті знерухомлення травмованої, хворої або оперованої ділянки. У ситуаціях, коли для загоєння необхідно імобілізувати суглоб або зв’язковий апарат для більш швидкого й якісного загоєння, призначається носіння саме таких фіксаторів.

Імобілізаційні бандажі мають ребра жорсткості, які дозволяють надійно обмежити ділянку у русі. В залежності від зони, яка потребує імобілізації, виділяють різновиди для:

  • гомілки;
  • коліна;
  • плеча;
  • ліктя;
  • зап’ястя;
  • великого пальця руки;
  • хребта – як для окремих його відділів, так і такі, що фіксують хребет по всій довжині.

Такі супорти можна використовувати не тільки при травмах. Вони підходять для постопераційного періоду, в тому числі, після ендопротезування, реабілітації після консервативного лікування, під час загострення хронічних захворювань суглобів – артрозів та артритів, а також при фізичних навантаженнях із задіянням зони ураження.

Ортопедичні бандажі-коректори постави

В цю категорію входять вироби різного ступеню жорсткості, задача яких – покращити поставу пацієнта за рахунок відведення назад плечей та підтримки хребта у фізіологічному положенні. При правильному та постійному носінні такі фіксатори:

  • знімають біль та дискомфорт в спині;
  • збільшують об’єм легень;
  • запобігають утворенню горбів;
  • забезпечують рівномірність навантажень на спину, руки, ноги.

Призначати та підбирати коректори постави повинен лікар-ортопед. Самостійно вибирати такий медичний виріб собі або іншій людині не рекомендується.

Також існують специфічні категорії бандажів для різних ділянок та завдань.

Пахові супорти

Головним призначенням виробів цієї групи є профілактика та лікування різних видів кил (гриж), а також реабілітація після оперативного втручання з приводу пупкових, білої лінії живота, пахових та інших кил.

Такі бандажі створюють тиск в області паху та нижньої частини живота, сприяють фізіологічно правильному розташуванню внутрішніх органів, зменшують больові відчуття в хворій ділянці, а також запобігають зміщенню органів при інтенсивних фізичних навантаженнях.

Окрім кил, пахові фіксатори призначають до носіння жінкам при опущенні матки.

Абдомінальні бандажі

Вони призначені для підтримки фізіологічного позиціонування внутрішніх органів, зменшення навантаження на них, а також на черевну стінку, сприяння загоєнню післяопераційних швів та запобігання їх розходженню.

Абдомінальні супорти також використовують для консервативного лікування деяких різновидів кіл, діастазу та інших патологій черевної стінки.

Окремим різновидом абдомінального є грудний бандаж, який носиться на грудній клітині. Він значно покращує стан пацієнтів з міжреберною невралгією, міозитом, міалгіями, міофасціальним синдромом тощо. А ще – підвищує ефективність реабілітації після торакальних операцій.

Допологові та післяпологові бандажі

Допологові бандажі призначені для жінок приблизно з 20 тижня вагітності. Вони:

  • ефективно підтримують живіт;
  • запобігають надмірному розтягненню м’язів та шкіри;
  • зменшують навантаження на спину та дискомфорт при пересуванні;
  • нормалізують тонус матки;
  • знижують ризики передчасного опущення живота та вірогідність викидню.

Також така підтримка зменшує вірогідність значного зміщення органів черевної порожнини та забезпечує оптимальну фізіологічну позицію плода в утробі матері. Це в кінцевому результаті полегшує перебіг пологів та мінімізує ризик ускладнень для жінки й дитини.

Особливо важливо носити супорт жінкам з багатоплідними або багатоводними вагітностями та тим, чий організм в період виношування зазнає значних фізичних навантажень.

Післяпологові бандажі мають за меті стимулювати швидке скорочення м’язів, підвищення м’язового тонусу та запобігання діастазу.

Сучасна промисловість випускає супорти з можливістю тонкого та точного регулювання розміру. Завдяки цьому один і той самий виріб може використовуватися жінкою як під час вагітності, так і після пологів.

Носіння будь-якого бандажу має як показання, так і протипоказання. Тому перш ніж приймати рішення про доцільність використання супорту, варто проконсультуватися з лікарем і отримати від нього конкретні рекомендації та призначення.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини