xcounter
Calendar Icon

Катастрофа F-16 та льотчика "Мунфіша": WSJ дізнався, що турбує чиновників на Заході

06.09.2024 12:19 (Оновлено 06.09.2024 в 12:20)

Триває війна в Україні, і в центрі уваги перебуває катастрофа американського винищувача F-16 та загибель українського пілота Олексія Меся з позивним Moonfish ("Риба-Місяць") під час відбиття масованого російського повітряного удару 27 серпня.

Російська ракета вибухнула поруч із F-16 незадовго до того, як він зник із радарів, повідомляє The Wall Street Journal, посилаючись на слова американського чиновника.

"За однією з версій, вибух чи пошкодив літак, чи змусив пілота маневрувати надто низько над землею, що сприяло катастрофі", - йдеться у матеріалі.

Українська влада повідомила, що 27 серпня залучила літаки F-16 для того, щоб відбити потужний удар з боку противника.

"Смертоносне падіння українського F-16 у перший день застосування винищувачів у бою... поставив під сумнів поспішність підготовки пілотів та їхнього введення в бій лише за кілька тижнів після прибуття в Україну", - пише WSJ, посилаючись на відомості американських і західних офіційних осіб.

Журналісти дізналися, що тепер західні чиновники обговорюють мудрість рішення України розгорнути нові літаки в бойових умовах лише за кілька тижнів після їхнього прибуття в країну і посадити на них пілотів, які мали мало годин нальоту на передових американських бортах.

За словами американських чиновників, українська сторона ще не знайшла доказів того, що літак був збитий дружнім чи ворожим вогнем, або що до катастрофи призвела механічна несправність.

"Західні пілоти, навіть пройшовши навчання, часто літають протягом багатьох місяців зі своїми підрозділами і на навчаннях, перш ніж приступити до виконання складних завдань у зонах бойових дій. Українські пілоти, навпаки, швидко перейшли від навчання до бойових дій", - підкреслюється у матеріалі.

Один із високопоставлених чиновників поділився з виданням, що поки що немає планів щодо коригування поточної програми підготовки українських пілотів, але "аварія показує, що відбувається, коли ви намагаєтеся квапити події".

Пілот Месь, який загинув унаслідок аварії винищувача, навчався в Данії. Журналісти з'ясували, що данська сторона висловлювала занепокоєння щодо здатності деяких пілотів літати на F-16, однак Moonfish не входив до списку цих льотчиків.

"Зазвичай пілоти-початківці F-16 проходять повніший курс навчання, а потім тренуються зі своїм підрозділом до року, перш ніж їм доведеться взяти участь у бойових діях. Але українські пілоти, які літали на F-16 не більше року, відразу ж вирушили на небезпечне і складне поле бою", - підкреслюється у статті.
Читайте також: Перша втрата. Що відомо про катастрофу F-16 та льотчика "Мунфіша"
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини