xcounter
Calendar Icon

До кінця тижня Нацбанк обмежить перекази з картки на картку

13.08.2024 13:44 (Оновлено 13.08.2024 в 14:07)

Національний банк України до кінця тижня планує фіналізувати рішення щодо обмеження p2p-переказів для фізичних осіб для боротьби із тіньовими схемами, заявив голова регулятора Андрій Пишний в інтерв’ю ЕП.

Обмеження вихідних P2P-переказів НБУ анонсував ще наприкінці травня. Це повʼязано із поширеністю тіньових фінансових операцій, відомих як дропи, коли шахраї купують у пересічних громадян персональні дані і відкривають з їх допомогою банківські карти.

«Я думаю, що зараз ми фіналізуємо остаточне рішення, а наступний тиждень (з 12 по 18 серпня) будемо розглядати його на правлінні. Тиждень тому я звернув увагу на два повідомлення: у першому випадку податкова служба побачила за рахунком чоловіка операції на 9 мільйонів гривень і, відповідно, донарахувала йому близько 2 мільйонів гривень податків. У другому – донарахували жінці близько 500 тисяч гривень. Крім податкових зобов'язань, такі громадяни стають співучасниками злочинів, у яких використовуються їхні рахунки, зокрема щодо легалізації коштів, фінансування тероризму, ухилення від сплати податків та руйнують свою транзакційну історію на довгі роки наперед. Це і є та реальна небезпека, у яку потрапляють громадяни, які свідомо передають свої персональні дані та рахунки для використання у нелегальних операціях», – заявив очільник НБУ.

За його словами, анонсувавши ці зміни, НБУ викликав шквал критики і нерозуміння у свій бік.

«Ми комунікували проблематику цих «дропів» не лише як небезпеку для державного бюджету, але і як небезпеку для самих фізичних осіб. Адже, віддаючи свої дані, картку, свій рахунок комусь на стороні, ти несеш відповідальність за усе, що з цим рахунком зробили», – пояснив Пишний.

Крім того, податкова служба може донараховувати податки за операції, які відбувались через рахунки громадян.

Також регулятор провів кілька зустрічей з волонтерським середовищем, де показав як дизайн запланованого рішення дасть можливість банкам врахувати потреби волонтерів, та дали відповіді на запитання.

«Градус обговорення знизився. Це означає, що ми органічно підходимо до ухвалення того рішення, яке Національний банк комунікував», – сказав Пишний.

Він зазначив, що для більш ефективної боротьби зі схемами «дропів» потрібні також зміни до законодавства.

«Отже, нам потрібно йти у парламент. Там ми повинні бути готовими до відповідного рішення та дискусії», – каже голова НБУ.

Нагадаємо, ще наприкінці травня Нацбанк повідомив про плани обмежити вихідні P2P-перекази. Робочий варіант обмежень – 30 вихідних переказів на місяць та максимальна сума у 100 000 грн. Наприкінці червня співрозмовник в НБУ сказав Forbes, що ця концепція не змінилась.

Читайте також: "У вас правової системи не існує": США дозволили бізнесу ігнорувати українські суди
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини