xcounter
Calendar Icon

Гетманцев відкрив війну проти провайдерів, Інтернет асоціація просить захисту у Зеленського

02.08.2024 15:12 (Оновлено 02.08.2024 в 15:27)

Голова податкового комітету ВР виступає проти використання ФОП інтернет-провайдерами. Інтернет асоціація України просить захисту у Президента, закликала його зупинити кампанію знищення малого вітчизняного телеком-бізнесу.

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вирішив оголосити війну інтернет-провайдерам, які використовують спрощену систему оподаткування. На думку нардепа, ці підприємці сплачують надто малий податок. У відповідь Інтернет асоціація України закликала Президента Володимира Зеленського захистити їх від свавілля Гетманцева, який може підігрувати іноземним гравцям.

Голова податкового комітету Данило Гетманцев у своїй колонці для "Главком" написав, що серед інтернет-провайдерів, які працюють в Україні, розповсюджена практика оформлення фізичних осіб підприємців (ФОП) для зниження податкового навантаження. За його даними, такі провайдери сплачують податки за спрощеною системою.

"Середній дохід на одного користувача послуг фіксованого зв’язку – 219 грн (проти 102,1 грн у мобільного). Тож зрозуміло, що сегмент фіксованого зв’язку та Інтернету не зміг не скористатись можливістю масово маскуватись під фізичних осіб-підприємців. Адже вигода безсумнівна – отримуючи від одного користувача 219 грн доходу, при використанні спрощеної системи оподаткування з них сплачується усього 10,95 грн (!!!) податків, тоді як податкове навантаження на загальній системі склало б 75,34 грн – у сім разів вище", - написав Гетманцев.

Водночас, на думку нардепа, галузь достатньо багата, щоб сплачувати більше податків.

"Галузь доволі багата, а в умовах, коли через часті знеструмлення вона залишається працювати стабільно – вона має додаткові переваги та, відповідно, зростання виручки. Загальні доходи від надання послуг фіксованого зв’язку у 2023 році склали 21,2 млрд грн, зростання порівняно з попереднім роком на 33,3% (для порівняння – доходи операторів мобільного зв’язку – 61,7 млрд грн, темпи збільшення порівняно з 2022 роком – лише 9,8%)", - написав Гетманцев.

Інтернет асоціація України після таких заяв голови податкового комітету Ради попросила захисту у Президента і закликала його зупинити кампанію знищення малого вітчизняного телеком-бізнесу.

"Інтернет Асоціація України закликає державу виконувати Закон. Не має бути колективної відповідальності цілої галузі за те, що хтось "мімікрує" під когось (тим більше, якщо і в самій цій "мімікрії" немає порушення закону, а вона просто комусь чомусь заважає). Держава має всі механізми, щоб у законний спосіб закривати такі "шпарини", а не ліквідувати законну можливість використання спрощеної системи оподаткування для цілої окремої галузі і тим самим вбивати весь малий вітчизняний телеком-бізнес на угоду великим гравцям з іноземними власниками, діючи на шкоду своїм інтересам. Адже ми рухаємось до ЄС, де такий спосіб "підтримки" малого і мікробізнесу є категорично неприйнятним", - йдеться у відкритому листі.

В Асоціації також звернули увагу на те, що останні місяці деякі чиновники та політики намагаються незаконно скасувати законне право підприємств малого бізнесу - постачальників послуг доступу до мережі Інтернет на використання спрощеної системи оподаткування.

В ІнАУ додали, що вже є низка судових рішень на користь вітчизняних операторів, які оскаржують незаконні рішення податкової.

"На жаль, останнім часом до захисту інтересів іноземних власників крупного телеком-бізнесу у захопленні українського ринку електронних комунікацій підключились топ-політики. ІнАУ аргументує безпідставність і необґрунтованість таких дій проти малого вітчизняного телеком-бізнесу і просить Президента втрутитись у ситуацію, дати оцінку діям відповідних політиків і чиновників, які свідомо чи несвідомо нищать критично важливу галузь вітчизняної економіки під час тяжкої війни", - наголосили в асоціації.

При цьому директор інтернет-провайдера "Еліт-Лайн" Микола Кучерук з Краматорска повідомив, що середні та малі інтернет-провайдери, проти яких виступає Данило Гетманцев, в умовах широкомасштабного вторгнення рф та блекауту через російські обстріли забезпечують населення інтернетом краще, ніж крупні гравці на ринку.

"Давайте відповімо на просте питання - якщо 4 оператори вклали 70% капітальних інвестицій - то чому не працює інтернет від Київстар у період блекаутів? А у Волі? Якщо такі великі суми інвестицій - то чому у купи "сірих операторів", яких так не любить Гетьманцев - черги на підключення майже до кінця року? А чи працює інтернет у великих гравців після обстрілів і як швидко вони його відновлюють? Знову таки, з власного досвіду і 2014 і 2022-24 років можу сміливо заявити, що всі великі провайдери з ТОП-10 взагалі не квапляться відновлювати оптичні лінії після форс-мажорів, як-то прильоти… Більше того, вкладатися в технологію PON великі гравці почали тільки тоді, як від них просто тисячами почали відключатись абоненти, бо інтернет не працював. А у невеликих ФОП та ТОВ - працювало", - написав Кучерук.
Читайте також: Гетманцев запропонував залишити українців без інтернету під час війни
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини