xcounter
Calendar Icon

Як триває будівництво військового кладовища в Фастівському районі

05.07.2024 11:13 (Оновлено 05.07.2024 в 11:13)

Зведення Національного військового меморіального кладовища обговорюється вже кілька років. Із різних причин місце для майбутнього кладовища кілька разів змінювали. У підсумку було вирішено розпочати будівництво в селі Мархалівка Фастівського району, однак там місцеві жителі виступили проти такого об’єкта. Тим часом родичі полеглих українських захисників чекають на появу цього цвинтаря.

Конфлікт щодо місця для поховань, якщо почитати новини Фастова , триває вже кілька місяців. Жителі села почали обурюватися, коли в лісі поруч з’явилася будівельна техніка. Основний аргумент проти зведення кладовища – те, що місцеві набирають воду з криниць, а через поховання вона забрудниться . Крім того, в криницях і погребах, на думку селян, підніметься рівень води.

Тим часом у Мінветеранів пояснювали, що концепція кладовища передбачає поховання захисників у місці, де навколо будуть дерева й тиша. Також у владних колах зазначали, що необхідно, аби такий об’єкт був поруч зі столицею і туди можна було швидко дістатися.

У бік Мархалівки, як показує карта метро Києва , веде синя гілка “підземки”. Нині зі станції “Теремки” до села можна доїхати маршруткою близько за годину, а машиною – за 30 хвилин. Кладовище буде розташоване не в самому селі, а на шляху до нього, тому поїздка триватиме ще менше.

Навесні в лісі поблизу Мархалівки почали вирубати дерева. За словами місцевих, переліку дозвільних документів при цьому не було, тому люди викликали правоохоронців. Із того часу селяни виходять на протести, оскільки побоюються, що поховання вплинуть на воду. Також вони вимагають провести оцінку впливу будівництва на довкілля. Однак в уряді заявляють, що це не передбачено законом щодо НВМК, який ухвалила Верховна Рада, скасувавши низку процедур та оцінок.

Нині біля села тривають підготовчі роботи: вже ухвалено генеральний план та зонування кладовища. Також передбачається, що на ділянці побудують зокрема музей, крематорій і готель. Проте жителі Мархалівки продовжують протестувати й навіть перекривають трасу Київ – Одеса, заявляючи про знищення екосистеми. Також вони кажуть, що готові судитися і вже підготували позовні заяви. Своєю чергою родичі загиблих військових вимагають , щоб гідне поховання їхніх близьких відбулося якнайшвидше.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини