xcounter
Calendar Icon

"Гроші на пінгвінів": полярники відреагували на критику витрат на дослідження Антарктики

В інформаційному просторі з'явилася низка публікацій, що Україна витрачає мільйони гривень на антарктичну програму у воєнний час.

Це цілеспрямована інформаційна атака, заявили в Національному антарктичному науковому центрі.

Чому це відверта маніпуляція, полярники пояснили конкретними фактами.

"Кошти з антарктичних досліджень НЕМОЖЛИВО витратити на дрони та будь-які інші військові потреби. Наша програма фінансується з тієї частини держбюджету, яка передбачена ВИКЛЮЧНО на гуманітарні витрати", - пояснили полярники.

Наповнюється програма виключно за кошти міжнародних партнерів саме з умовою витрачання цих коштів лише на цивільні потреби. Тобто ці гроші не можуть піти на закупівлю дронів, патронів, зарплату бійців чи будь-які інші військові потреби.

"Наша улюблена маніпуляція про "гроші на пінгвінів", яку поширили навіть деякі поважні медіа. Основними дослідженнями на нашій станції завжди були геофізичні та метеорологічні, а пізніше додалися біологічні", - пишуть полярники.

Звісно, частина українських досліджень стосується і пінгвінів, насамперед вивчається їхня реакція на зміну клімату, а також за їхньою допомогою визначаємо, чи не відбувається в Південному океані перевилов антарктичного криля, що його здійснює й Україна (друге дослідження проводимо на замовлення Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики).

"Із 93 наукових заходів Держпрограми пінгвіни фігурують у 2 (прописом: двох"), - ідеться в повідомленні.

Полярники стверджують, що антарктичну програму не можна призупинити на час війни. Її можна або продовжувати, або ліквідувати зовсім. Для світової науки вона має величезну цінність саме тим, що робляться постійно в один час за одними методиками, тобто доступні для порівняння.

Якщо в Антарктиці обслуговувати інфраструктуру станції і поставити в "холодний відстій" криголам, станція просто зруйнується, а судно піде на металобрухт. Після Перемоги доведеться будувати все це з нуля, а це незрівнянно на порядки більші витрати, ніж кошти на підтримку програми.

"Ще один важливий нюанс - політичний. Україна - одна з кількох десятків країн, що мають цілорічні станції в Антарктиці та право голосу в Договорі про Антарктику (а всі рішення там ухвалюють виключно консенсусом)", - повідомляють полярники.

Україна має реальний вплив на вирішення долі Антарктики, а також голос на важливому міжнародному майданчику, що активно використовується, зокрема, і для інформування про російську агресію та протидії активностям РФ.

Не оминули увагою звинувачення, що полярникам закуповують "тонни делікатесів":

"По-перше, в Антарктиці немає магазинів, тому всі продукти купують одразу на рік на 14 осіб.По-друге, продукти закуповують у Чилі, і там те, що для нас має вигляд "делікатесу", може бути звичною їжею, дешевшою в закупівлі, ніж традиційні нам продукти.По-третє, ми ніколи не приховували, що на станцію купують вино та солодощі, адже полярники за рік зимівлі зустрічають там дні народження та інші свята".

Якщо провести елементарні підрахунки, то на тиждень на одного полярника припадає 300 грамів сухого вина (два келихи) і 200 грамів шоколаду та цукерок.

"Самі судіть, багато це чи мало в умовах монотонної важкої праці в полярну ніч", - йдеться в повідомленні.

Полярники цілком усвідомлюють, що оборонні потреби держави - першочергові, але кошти антарктичної програми ніяк не можуть бути переадресовані на ці потреби. Це вимога союзників Укріани.

Читайте також: Бувший мер Одеси Костусєв, якого розшукує НАБУ, має розкішний готель у Празі (фото)
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини