xcounter
Calendar Icon

Енергонезалежність: електроенергія, інтернет та опалення. Автономні рішення для життя та роботи (відео, фото)

11.06.2024 11:00 (Оновлено 12.06.2024 в 19:48)

Роман Рибальченко, засновник Roman.ua, поділився своїми ідеями та напрацюваннями, як підготуватися до блекаутів та як забезпечити автономність узимку, враховуючи його досвід.

Енергонезалежність

Почнемо з найпростішого й найдешевшого і плавно перейдемо до комплексних рішень, які допоможуть пережити блекаути трохи комфортніше.

Автономні джерела освітлення

  • з датчиком руху - зручно встановити у ванній чи кухні. Заряджаються по micro USB. Брав на Amazon.
  • неяскравий світильник в шафу / для нічного освітлення. Брав на Aliexpress. Працюють на звичайних батарейках. Для мене тускловаті.
  • аварійне освітлення - може автоматично вмикатися при відключенні живлення. Бачив в Леруа, Епіцентрі та інших мережевих магазинах. На батарейці + 220 для зарядки.

Світильники з датчиком руху та аварійні

Для резервного освітлення також придбав на AliExpress блок живлення для LED стрічок. А для тих, хто любить DIY і дружить з паяльником залишу посилання на канал Алекса Квазіса з Києва, який розказує, як під'єднати отакі джерела і заживить LED стрічки.

Девайси подвійного призначення

Що я називаю предметами подвійного призначення - це ті речі, які після закінчення війни зможуть знадобитися, а не лишаються вантажем, який простоює в гаражі.

Екосистема Ryobi

Використовую батареї на 18V, які підходять під шуруповерт, ліхтарик та купу інших приладів. В Ryobi взагалі ціла екосистема, яка налічує понад 175 приладів, які можна живити такими батареями.

Прилади під батарею 18V

Цю ж батарею можна під'єднати до інвертора, і отримати ліхтарик, 2 usb входи і інвертор на 220V, і ви вже можете зажити невеликий прилад.

Розрахунок ємності джерела живлення та споживання приладів

Тут починаємо ускладнювати. Ми можемо вирахувати скількість часу і які прилади ваша джерело живлення може живити потрібні вам прилади. Наприклад, це 18V батарейка на 3Ah. Множимо ці цифри і отримаємо 54 Wh. Це загальна ємність нашого джерела живлення.

Далі треба визначити, скільки потрібний вам прилад споживає. Для цього потрібно використати енергометр - розетку для вимірювання того, скільки ваш прилад споживає енергії при запуску і під час роботи.

Розрахуємо на прикладі роутера. Енергометром ми виміряли, що він споживає 3W. Ємність джерела живлення - 54Wh.

Також необхідно врахувати втрату енергії при перетворені енергії з 18V в 220V, для цього помножимо наприклад на коефіцієнт 0,8. Маємо розрахунок: 54Wh / 3W * 80% = 14.4 години - очікувана максимальна робота роутера на цій батареї.

Одна частина це загальна ємність, а друга — це потужність інвертора. Інвертор перетворює 18V в 220V, але не може віддати в моменті більше свого максимуму. Батарею на 18V підʼєднується до невеликого інвертора на 150W.

Їм можна заживити щось маленьке: джерело освітлення, роутер, але наприклад телевізор, холодильник чи Starlink вже не заживить, адже в момент запуску цим приладам треба більше енергії.

Інвертор на 220V

Тому в мене є інвертор побільше :) Він на 300W. Також від Ryobi. Ним я живлю Starlink. До цього інвертора підʼєднується вже інша батарея на 40V х 4Ah. Виходить 160 Wh, які ми можемо розподілити по різним споживачам. У інвертора є usb, type c входи, 220v, ліхтарик.

Батарея від інвертора знову ж таки може використовуватись з купою приладів. Я її використовую з мотокосою.

Усе те саме ви можете подивитись у Bosh, DeWALT, Einhell, Makita, Dnipro-M, але перевіряйте, чи є у цих брендів доступні інвертори на 220V.

Прилади під батарею 40V

Безперебійний інтернет

На щастя, більшість провайдерів вирішили питання живлення свого обладнання, і нам залишається заживити роутер зі свого боку.

Павербанк

Найпростіший варіант - павербенк. Вони є різні. Всім колегам ми подарували павербенки Trust на 65W з type-c виходом, який в тому числі дозволяє заряджати більшість ноутбуків. Якщо ноутбук має інший вхід - є купа перехідників.

Ви дивитесь ваш блок живлення, скільки він живить, шукаєте розмір входу (наприклад 4.0 х 1.35) чи купуєте універсальний набір перехідників (якщо для зарядки ноутбука - то треба перехідник з type-c, бо звичайний usb дасть від 5 до 18-20 ватт всього).

Таким чином можна заживити і роутер, просто треба підібрати необхідний перехідник.

Перехідники різних типів

Нашим військовим ми купували класний роутер MIKROTIK HAP LITE, бо він може заживлюватись від micro-usb і споживає 2-3W на годину. Павербанком, описаним вище, його можна заживити годин на 15-20.

Але рішення з павербанками не для мене, бо я людина лінива, і люблю все автоматизовувати. Тому переходимо до ДБЖ - Джерела Безперебійного Живлення.

Джерела Безперебійного Живлення

В чому різниця між павербанком і ДБЖ? Павербанк ми зарядили, під'єднали до приладу, зарядили, від'єднали і поставили на зарядку. Щоб постійно не займатись під'єднанням я в себе поставив ДБЖ для роутера (або от посилання на AliExpress, якщо готові зачекати).

З одного боку ДБЖ вставляється в розетку 220V, а з іншого виходять порти usb, порт PoE (Power over Ethernet і порти 5V, 9V, 12V (дивіться, що написано на блоці живлення вашого роутера), які ви через кабель підʼєднуєте до свого роутера.

Відповідно, коли у вас є світло, ДБЖ пропускає через себе електроенергію, коли воно пропадає - внутрішня батарейка живить пристрій. Як тільки електроенергія з'являється - заряджає внутрішню батарейку і віддає на роутер. ДБЖ окрім батареї містить БМС плату, яка розуміє, що коли заряджати, коли розряджати, коли пропускати через себе.

А вам при відключенні світла взагалі нічого робити не треба. Живлення переключається на внутрішню батарейку протягом декількох мілісекунд. Навіть на зідзвоні в зумі ви цього не помітите.

Дізнавайтесь у свого провайдера, на скільки він живить своє обладнання, щоб вирахувати, яка ємність павербенка чи ДБЖ вам знадобиться.

Ми розглянули бюджетні рішення від 7$ до 100$ і тепер переходимо до більш складних комплексних рішень, від яких ви можете заживити надовше Starlink, холодильник, пралку тощо. Це комплект з ДБЖ + акумуляторні батареї.

Комплексні рішення подвійного призначення

Я придбав на Logicpower комплект ДБЖ + батарея на дачу під Starlink. Використовую так: немає світла - зранку увімкнули генератор, який пропрацював годину-дві, приготували їсти, сходили в душ і зарядили пристрої. Далі генератор вимикається і оцей комплекс батарея + ДБЖ працює години 4: у нас є інтернет, є вода і є можливість працювати. Далі в обід увімкнули знов генератор і так постійно.

Мої друзі використовують таке рішення, щоб живить стаціонарний комп'ютер, навіть кондиціонер :) і базове освітлення з роутером.

Зараз ціни звичайно виросли, але в свій час я брав комплект на 800Wh за 10 000 грн., це до 10 годин роботи Starlink. Для своїх пристроїв рахуйте по формулі, описаній в блоку вище.

Мінуси: воно важке, шумить, гріється і зовсім не мобільне. На дачі розмістив це в серверній шафі, але на ніч все одно вимикаю через шум. Плюси: це коштує набагато дешевше від EcoFlow / Bluetti / Anker / Jackery.

Для армії, де потрібна мобільність, ми брали Bandera Power, EcoFlow і Bluetti, але для квартири я думаю, це досить непогане рішення.

EcoFlow / Bluetti / Anker / Jackery

Я порівнював ціни в березні 2024 року і вигідними вони стають від 1000 Wh. Ціни і наявність можуть змінюватись. В табличці ціни для ЗСУ:

Ціни для ЗСУ

Плюси:

  • + воно вже зібране
  • + зручно користуватись, легко розібратись
  • + багато готових портів
  • + мобільність.

Мінуси:

  • – ви платите за легкість користування, а не за потужність батареї.
  • – досить важко під'єднати у мережу в квартиру. Може обмежувати по потужності
  • – не проходить мій особистий фільтр «подвійного призначення».

Моє комплексне рішення на 5 кВт подвійного призначення

Я купив собі 48V х 100Ah батарею у фабричному виконанні (придбав за 1100$, але знав де купляти) . Додаємо звичайний сонячний інвертор на 48V (брав за 600$, але ціни дуже різняться) + встановлення 100-150$ = отримую рішення, яке дає 5000Wh.

І від нього я гіпотетично можу заживити майже все: і пралку, і холодильник, і духовку. Але не факт, що одночасно.

Також це літієва батарея, яка повністю заряджається протягом двох години, а живити мої потреби може 2-3 доби.

З плюсів ще це подвійне використання, адже це завжди можна продати людям, які роблять сонячну електростанцію або перемістити на дачу, поставивши сонячні панелі.

Додатково я одразу брав інвертор з можливістю продавати електроенергію в мережу. Для мене це більш практичне рішення з подвійним використанням або легким продажем.

З мінусів, ця конструкція доволі об'ємна і важка, одна батарея важить 40-50 кг. Тож треба придумувати фіксоване місце і вентиляцію.

Тому вирішуйте, що для вас критичніше, мобільність чи більший об'єм.

Що не пройшло перевірку часом

Окремий роутер з підсилювачем антени. В рамках великого міста базові станції падають, а роутери з так собі прошивкою і не можна зачепитись до конкретної базової станції.

Цю конструкцію я передав військовим, які далеко в лісі і їм треба підсилювати мобільний звʼязок в рамках звичайної діяльності, а не при відключеннях світла.

Досвід 2022 року. Що я приготував для життя

Тепло та електроенергія

Квартира

  • незалежна газова котельня (ну як незалежна, якщо буде газ, тут і далі є досить автономні штуки, а є такі які залежать не від тебе)
  • кондиціонери / тепла підлога / конвектори (наприклад на 2 кВт з регулюванням в Леруа за 1200 ₴), які можуть працювати від електроенергії
  • бойлер на 100 л.

Заміський будинок

  • 2 груби + запас дров твердих порід (машина на 10 кубів ~16 000 ₴)
  • 2 газові балони б/в червоні на 50 л по 3000 ₴ за штуку (заправляти буду по 40 л кожний, щоб було безпечніше) + газова плитка і набір для приєднання за 1000₴
  • генератор бензиново-газовий на 6.5 кВт за 1200$, тому що машина також на бензині + 40 л бензину в каністрах + завжди заправлена машина на 3/4 як мінімум (40 л)
  • тепла підлога та конвектори
  • електрична плитка на 1 кВт
  • бойлер на 100 л.

Конвектор на 20 кв. м

Переносне

  • пальники, декілька туристичних газових балонів, набір посуд
  • декілька павербанків
  • набір спальників, намет, надувні килимки
  • термобілизна в асортименті (замовив нашим воякам та близьким технологічний верх від Uniqlo)
  • зимовий одяг та взуття + можливість використовувати «шари», включаючи Ultra Light Down від Uniqlo та всілякі Heatgear / Therma-fit / Dryfit та інші технології спортивного / трекінгового одягу
  • кресало, запальнички, сухий спирт.

Переносні засоби для блекауту

Продукти й вода

  • крупи, макарони
  • олія, борошно, дріжджі
  • консервоване (кукурудза, кабачкова ікра, «тушонка») + домашня консервація + мініатюрні складні відкривачки
  • шоколадки типу Snickers
  • запас води + автономні свердловини + система й таблетки для очищення води + система осмос
  • алкоголь + мініатюрний штопор.

Продукти і вода для блекауту

Автономія

  • аптечка + запас критичних медикаментів
  • ніж та мультитули, набір інструментів
  • перчатки для роботи з інструментами в різних умовах
  • ліхтарики + батарейки й акумулятори, свічки
  • протигази та таблетки від радіації
  • набір посуду легкий та складний, мангал
  • армований скотч та набір для ремонту одягу
  • AM/FM радіо в асортименті, рації Баофенг
  • копії документів, паперові роздруківки та книги з виживання
  • мініатюрні спресовані серветки «додай води»

Що я приготував для роботи

Для роботи під час блекауту

Ноутбуки, планшети, зарядки, освітлення

  • перше і головне - завжди заряджені
  • якщо є змога придбати - рекомендую Макбук на M1/M2, тримає батарею приблизно робочий день.
  • Також непоганий варіант - будь-який iPad з під`єднаною мишкою через перехідник lightning-usb та usb клавіатурою на батарейках (в мене це давно Logitech K480 Wireless).
  • До сучасних ноутбуків ми придбали всім колегам павербанки 20000 mAh Trust Laro USB-C Laptop 65W та перехідники тим, у кого не macbook з type-c, наприклад під наші ASUS.

Ноутбуки, планшети, зарядки, освітлення

Рекомендації від мого сисадміна

"Ноут заряджати тільки через кабель type-c - type-cБажано не заряджати одночасно ноут та телефон. 65W — це сумарна максимальна потужність на 2 виходи (один 65, другий 18, але сумарно трохи більше 65).Ноути не у всіх можуть бути на 45W, можуть бути й на 65W, тому краще відразу сказати всім, що якщо підключати ноут - то тільки ноут".

Військові також купують такі батареї.

Я придбав для себе ще інвертор до акумуляторів від мого інструменту Ryobi (в мене все одно є 3 акума на 10 Ah сумарно).

Батарея

Часто використовую легкі й потужні GAN зарядки.

Ліхтарики наключні, потужні разом з будь-якою склянкою перетворюються на lantern, бажано брати з зарядкою від usb / 220 або на батарейках типу 18650 в залежності від іншого сетапу.

В мене дуже багато ліхтарів, згадаю найбільш доступні:

  • Nitecore Tube
  • Olight I1R
  • Nitecore TUP (дуже потужний, я таким лякав п`яного тракториста на тракторі на Кінбурнзькій косі :) ), 4 регулювання потужності
  • аварійні світильники від 220 / 18650 — забрав 2 останніх.

Інтернет та зв`язок:

  • провідний канал інтернету
  • супутниковий інтернет від Starlink
  • скачані мапи формату Open Street Map
  • мобільний інтернет від телеком-операторів + підсилююча антена та 4g модем і роутер.

Є 2 комплекти, простий та більш надійний.

  1. На основі 4G модему (працює від USB, тобто павербанку або ноута, якщо ноута - ви маєте сидіти в декількох метрах від вікна/антени) + кабелі + антена типу такої. Ціна: трохи більше 3 тисяч ₴.
  2. На основі роутера (працює з акумом до 10 годин) + кабелі + антена. Ціна: близько 4.5 тисяч ₴.

Обидва варіанти роздають wi-fi, тобто й у ваших близьких буде інтернет.

Обидва варіанти можуть зачепитися на ту базову станцію, що має інтернет (якщо в радіусі 6 кілометрів така є, наприклад, точний радіус не підкажу, треба тестувати).

Антену треба буде встановить максимально високо за вікном або в вікні (навіть на книжках або драбині).

Можна використовувати сімку свого мобільного оператора (у Київстар є окрема сім пара, щоб не платити ще раз з обмеженням 40-60 гб на місяць в більшості пакетів) або придбати за 300 грн. на місяць сімку Київстар з 300 гб інета.

Якщо берете подорожче - можете хлопцям V3G казати «як взяли Roman.ua» ;)

Сподіваюсь, вам був корисний мій досвід. Бережіть себе!

Читайте також: Как нишевым e-commerce проектам конкурировать с маркетплейсами (видео)
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини