Його охоче п'ють, знаючи про його користь. Чай п'ють, щоб розслабитися, підбадьоритися, налаштуватися на позитивний лад і ... навіть схуднути.
Смак міцно завареного грузинського чаю приємний спогад мого дитинства. Тоді чорний чай з хлібом та маслом для мене і моїх однолітків були улюбленою їжею. Зараз кількість чаїв в магазинах вражає! Чорний, зелений, з добавками, ароматизований .... Яких тільки немає. Багато хто вважає, що зелений чай корисніший, оскільки містить більше з'єднань з позитивним впливом на організм людини. Ще існує асоціація з зеленим чаєм: зелений = здоровий.
Чи так це насправді?
У чайних листках велику кількість біологічно активних органічних сполук. До них відносяться катехіни (поліфеноли), проантоціанідіни, таніни, кофеїн, теофілін, теобромін. Так само вони містять амінокислоти, мінеральні солі і вітаміни.
Але основна користь чаю в поліфенолах. Вони мають антиоксидантні і антибактеріальні властивості. Знижують ризики розвитку пухлин, серцево-судинних захворювань, діабету, а також уповільнюють старіння організму. При виробництві зеленого чаю ці сполуки залишаються в незмінному вигляді.
А в чорному чаї, листя якого піддають ферментації.
В результаті процесів ферментації катехіни (антиоксиданти), що містяться в зеленому чаї, перетворюються в чайні флавіни і теарубігіни (саме вони відповідають за коричнево-оранжевий колір настою). І з точки зору антиоксидантної активності всі вони як і раніше мають такий самий потенціал і такий же подібний ефект, що і катехіни в зеленому чаї.
Дійсно, ферментація листя чорного чаю змінює співвідношення танинов і катехінів, але не знижує їх загальної кількості. Тому поліфенольні сполуки рівні по активності в обох чаях. І це, мабуть, найважливіший факт на захист користі чорного чаю.
Потрібно правильно вживати чай, оскільки будь-який корисний продукт перестане таким бути при нерозумному застосуванні.
Небезпечно використовувати несвіжезаваренний чай і заварку, ту ,«що постояла». В такому чаї, наприклад, підвищується концентрація гуаніну, який активно переходить в екстракт чаю через 10 - 15 хвилин після заварювання або в результаті кип'ятіння. У малих кількостях ця речовина є безпечною. Але коли підвищується концентрація гуаніну то накопичуються продукти його окислення - токсичний гуанідин. Саме він починає негативно впливати на стан нервової та серцево-судинної систем, шлунково-кишкового тракту. У великій кількості гуанідин діє на організм подібно гістаміну - підвищує артеріальний тиск, частішає серцебиття. Тому не залишайте заварений чай на завтра. Користь від такого чаю перетвориться на шкоду.
Крім цього, вживання напоїв багатих поліфенолами - зеленого, чорного чаю, кави, какао знижує всмоктування заліза, цинку і кальцію. Тому я не рекомендую пити всі ці напої міцного заварювання більше 3-х чашок в день.
Памятайте, що чай при вагітності слід обмежувати. Надлишок катехінів, яких багато в чаї, знижує засвоюваність вітаміну В9 (фолієвої кислоти). Цей факт слід враховувати і молодим жінкам, які планують вагітність.
Багато кажуть про те, що чай та кава викликають зневоднення організму. Частково це правда. Така дія буде, якщо чай та каву вживати у великій кількості. Для того, щоб виникла діуретична (сечогінна) дія, потрібно випити таку кількість чаю або кави, що відповідає 300 мг кофеїну, або теїну (кофеїну), що містить чай. А це близько 6 чашок за один раз. Безпечна доза теїну і кофеїну - до 200-300 мг/добу. Тому потрібно пам'ятати про можливі негативні наслідки вживання міцного чаю у великих кількостях і розумно застосовувати цей напій. Все добре в міру.
Між іншим, дітям до чотирьох років пити чай не рекомендують.
Безсумнівно, варто знайти протягом дня час для чашки чаю. І це не завжди може бути тільки зелений чай