Мідь в раціоні виконує безліч важливих функцій. Де її можна знайти?
Мінерали і вітаміни не мають енергетичної цінності, такої як білки, жири і вуглеводи, проте їх нестача або надлишок порушує нормальний перебіг багатьох біохімічних процесів. Наш організм мінерали сам не виробляє, тому забезпечити їх можна тільки з їжею.
Одним з таких життєво важливих мікроелементів є мідь. Незважаючи на те, що наша потреба в міді невелика, в середньому близько 2 мг, вона виконує дуже важливі функції в організмі:
- входить до складу ферментів, що регулюють енергетичний обмін,
- бере участь в процесі дихання тканин,
- здійснює важливу роль в синтез колагену і еластину, тобто формує сполучну і кісткову тканини,
- сприяє утворенню гемоглобіну. Тому його нестача, так само як і заліза, може привести до анемії,
- покращує роботу імунної системи,
- необхідна для нормального функціонування нервової системи – в складі мієлінових оболонок нервів є мідь. Благотворно впливає на роботу мозку - покращує концентрацію та пам'ять,
- впливає на функціонування залоз внутрішньої секреції. Сприяє підвищенню активності інсуліну і більш повної утилізації вуглеводів. Вміст міді знижується при цукровому діабеті, тому тут вона вкрай необхідна.
- має вплив на пігментацію волосся, шкіри та очей - входить до складу пігменту меланіну.
- володіє протизапальними та антисептичними властивостями.
Однією з ознак нестачі міді в організмі людини може бути рання поява сивини, часткове облисіння або остеопороз. Дефіцит міді може викликати анемію - зниження рівня гемоглобіну і кількості еритроцитів, появу шкірних змін, втрату апетиту і, відповідно, зниження ваги.
Однак існують захворювання, при яких мідь накопичується в організмі в надлишку. Тоді виникає необхідність навпаки обмежити споживання цього мікроелемента в харчуванні. Це генетично обумовлена хвороба Вільсона, яка призводить до надмірного відкладення міді - в основному в печінці, мозку, кістках, нирках і очному яблуці.
У яких продуктах ми знайдемо мідь? На щастя, вона входить до складу багатьох продуктів, які ми їмо щодня:
у цільнозерновий хліб, вівсяну і гречану крупу, бобові, насіння та горіхи. Є вона і в грибах, какао, зелені, сухофруктах, броколі, кольрабі, картоплі, редисці, буряку, спаржі, томатах, гарбузі, морській капусті і багатьох інших продуктах.
Але найбільше міді в продуктах тваринного походження, їх яких вона найкраще засвоюється. Ось чому одна порція печінки може забезпечити до 200 відсотків щоденної потреби в цьому елементі! Багаті міддю також лосось, креветки, устриці. Найкраще комбінувати продукти тваринного і рослинного походження і підтримувати баланс між ними.
Як бачите, мідь міститься в багатьох продуктах, які ми регулярно можемо використовувати в раціоні, та забезпечувати надходження цього незамінного мінералу в необхідній кількості.