Приготовити овочі можна різними способами. Звісно, краще споживати овочі сирими. Під час нагрівання втрачається певна частина вітамінів і мінералів. Перш за все вітамін С, фолієва кислота та калій.
Але приготування овочів (тушіння, смаження або гриль) теж має свої переваги. Багато вітамінів та мінералів стають більш доступними для організму при нагріванні (наприклад, бета-каротин, кальцій, залізо, лікопен). Харчові волокна, що містяться в овочах, також легше засвоюються, що важливо для малюків та людей з проблемами травної системи.
Вибирайте кращі варіанти приготування, щоб не втрачати жодного важливого компонента.
Пам’ятайте, один з основних принципів харчування - різноманітність. Тоді овочі не набриднуть.
Загальні рекомендації з приготування овочів:
- Температура приготування не більше 100 градусів
- Чим менше час теплової обробки – тим краще
- Оптимальний спосіб приготування овочів – на парі
- Кладемо овочі в киплячу воду або в розігріту духовку
- Готуємо в посуді, що не окислюється і з закритою кришкою
- Дотримуємося режиму приготування продуктів, не переварюємо.
- Готуємо цілими, в ненарізаному вигляді. Очищаємо і нарізаємо безпосередньо перед вживанням або виготовленням салатів і рагу.
- Нарізаємо не надто дрібно, використання тертки не бажано.