У період застуд особливо важливо приділяти увагу імунітету. Стійкість до простудних захворювань спричинена багатьма факторами, до яких відносяться, зокрема, фізична активність, достатня кількість сну і відпочинку, а також збалансоване здорове харчування.
Найбільше покладаємо надії на лимон, часник та імбир.
Лимон
Ви часто чули, що лимон містить багато вітаміну С і вважається найважливішим його джерелом. Але ця інформація не дуже точна. Так, аскорбінова кислота в лимоні є, це факт. В 100 г лимону або лимонного соку її міститься близько 40 мг, а добова доза вітаміну для дорослих близько 100 мг. Скільки реально можна з'їсти лимона в день дорослій людині? Думаю що 30 - 50 г. Нагадую: вага середнього лимона 80 - 100 г. Винятки, звичайно, складають люди зі зниженою кислотністю: деякі з них можуть їсти лимони, як яблука. Окрім того, якщо ще покласти лимон в гарячий чай, то вітамін С практично відразу руйнується. Для порівняння: щоб отримати необхідну добову дозу цього вітаміну, потрібно з'їсти аж 225 г лимону, а чорної смородини або болгарського перцю - всього 50-60 г, апельсина 200 г. Мені здається, що це реальніше, ніж використати стільки лимонів або його соку. Тому він зовсім не краще і практичне джерело аскорбінки.
В цьому цитрусі містяться ще інші корисні речовини: флавоноїди і органічні кислоти – лимонна і яблучна. Це поєднання вітамінів, антиоксидантів, органічних кислот та ефірних олій і робить лимон профілактичним засобом від простудних захворювань. А при регулярному застосуванні фрукт підвищує опірність організму, покращує циркуляцію крові, допомагає боротися з сонливістю і втомою. Але справа в тому, що лимон не має прямої противірусної або антибактеріальної дії.
Однак лимон не кожній людині може бути корисний. Наприклад, гастрит з підвищеною кислотністю, виразкова хвороба, панкреатит, запальні захворювання кишечника – явна перешкода для любителів цього південного фрукта. Лимонний сік значно підсилює секрецію шлункового соку, що вкрай несприятливо впливає і на підшлункову залозу і на кишечник. Протипоказаний лимон і людям з алергічними реакціями на нього. Крім того, кислий сік лимона руйнівно діє на зубну емаль і це треба враховувати.
Все добре в міру, тому не потрібно надмірно захоплюватися ідеєю оздоровлення за допомогою лимона і їсти цитрус в необмеженій кількості. До речі, вміст фітонцидів в якійсь мірі ріднить лимон з часником. Але аромат останнього, погодьтеся, менш приємний!
Часник
Цей пряний овоч в минулі часи був в першу чергу ліками, а як продукт харчування він став пізніше. Зараз часник активно застосовується в народній медицині.
Вважається, що сік часнику має противірусну і протизапальну дію, пригнічує ріст бактерій та інших хвороботворних мікроорганізмів (грибів, найпростіших). А постійне вдихання його ефірних олій допомагає захиститися від грипу і сезонних вірусних інфекцій. І частково це правда. Відомо, що аліцин, що входить до складу часнику має високу активність, як проти грампозитивних, так і грамнегативних бактерій.
Але противірусну дію часнику не доведено. Крім того, необхідно знати, що аліцин не стійкий до термічного впливу. Він повільно руйнується при кімнатній температурі і швидко при нагріванні.
У доказовій медицині, втім, профілактична дія часнику щодо простудних захворювань не має достатнього підтвердження. Згідно з дослідженнями, часник має певну протимікробну дію. Але він не впливає на тривалість і тяжкість застуди. Так що всі його» чарівні " властивості більше припущення.
Часник може бути корисний тільки в дуже невеликих обсягах. У сирому вигляді його компоненти подразнюють слизову оболонку органів травлення, жовчо- і сечовивідних шляхів. Якщо їсти часник у великій кількості, то можна визвати загострення хронічних захворювань цих органів.
При відсутності протипоказань часник в помірній кількості - до 15 г в день, доцільно включати в раціон, враховуючи все ж його користь.
Імбир
Властивий імбиру пекучий смак обумовлений наявністю ефірних олій. "Імбирний чай" (настій або відвар імбиру) з медом і лимоном традиційний напій при застуді. Прийнято вважати, що корінь імбиру корисний при болю в горлі. І він дійсно покращує кровообіг в запаленій слизовій оболонці ротової порожнини і горла, має протизапальний ефект, але тільки не в гострий період. Продукти з подразнюючими властивостями можуть посилити біль в горлі.
Так само цей напій не повинен бути занадто насиченим, важливо не перестаратися з концентрацією. Імбир, як і інші продукти, в яких багато ефірних олій, слід обережно вживати людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
В цілому можна сказати, що лимон, часник і імбир аж ніяк не «чарівні» і єдині продукти, які здатні захистити нас від інфекції. Вони корисні, використовувати їх можна і потрібно, але тільки знати міру. Імунній системі дуже важливо, щоб в раціоні знаходилися білки, жири, вуглеводи, багато мінералів і вітамінів, з яких, якщо можна так сказати, вона і будується. Одночасно треба піклуватися про кишкову флору, яка багато в чому впливає на захисні функції організму.
Тому харчуйтеся повноцінно, насолоджуйтеся різними смаками і підтримуйте міцний імунітет, особливо зараз, під час вірусних загроз.