До її складу входять вітаміни В5, В6 С, Е, β-каротин та лютеїн. Плоди хурми містять багатий набір мінеральних елементів: перш за все йод — в 100 г — 40% добової норми, а також калію — 8%, кальцію — 11,5%, заліза — 13,9%, марганцю — 17,8%, хрому — 15,8% добової норми в 100 г.
Плоди хурми багаті також клітковиною і пектином та не містять крохмаль. Цікаво, що пектину в 100 г ягоди стільки ж, скільки в яблуках — 0,5-1 г.
Але є кілька особливостей, на які треба звернути увагу:
1. Вміст таніну. В'язкий смак хурми забезпечує саме він, особливо у недостиглих плодах. Танін — це катехін, має дубильні властивості, добре знайомий нам за зеленим та чорним чаєм, він зменшує дію важких металів і токсинів. Танін уповільнює моторику кишківника, тому у разі схильності до закрепів потрібно вживати плід, який вже достиг.
2. Кількість простих вуглеводів. Це солодка ягода: в 100 г продукту — 15-16 г глюкози з фруктозою. Глікемічний індекс — 45-50. Тому обережно, якщо маєте цукровий діабет, певні проблеми з щитоподібною залозою, ожиріння чи стежите за вмістом простих вуглеводів у раціоні.
Хурма має багато корисних властивостей, довго зберігається на холоді та не втрачає своїх якостей. З загальної кількості фруктів 300 г, що рекомендується з'їдати щоденно, половина може бути хурма. А це один плід, бо середня вага його 150 г.
Я ж рекомендую вживати хурму 2-4 рази на тиждень.
Читайте также: Не тільки ліки: що корисно їсти при застуді