Відразу скажу, що вважати цей напій молоком несправедливо. Адже молоко, за визначенням, це продукт молочних залоз ссавців. Рослинне ж молоко (таким словом його звично називають) - це не що інше, як напій з води, насіння або горіхів, водна емульсія, наприклад, мигдалю, вівса або рису. І природно, що властивості залежать від рослини, з якого його виготовили, це просто інший продукт.
А що у нього спільного з молоком? Тільки рідка консистенція і колір, і то не завжди, та присутність слова «молоко» в назві.
Читайте также: Сахарный диабет 2 типа: как правильно питаться
Не так давно можна було купити тільки один вид такого «молока» - соєве. Зараз на полицях знайдеться багато різних видів рослинного молока.
До речі, хоча ми вважаємо рослинне молоко сучасним напоєм, про мигдальне молоко вже згадувалося в арабській кулінарній книзі 1226 року «Кітаб аль-Табих» (Книга Страв).
Ці рослинні напої підходять людям з непереносимістю лактози чи мають алергію на білок коров'ячого молока.
Їх можна вводити в раціон дітей від одного року. Але є виняток - рисове молоко не рекомендується дітям до 4-5 років через можливий вміст миш'яку в рисових висівках, що використовують для приготування продукту. Кількість миш'яку в рисовому молоці безпечна і не шкодить дорослим, але це може бути шкідливо дітям.
Також вони допомагають урізноманітнити раціон у випадках, коли не використовуються молочні продукти.
Кожен з рослинних напоїв має свій смак, склад і засвоюваність. В деяких рослинних напоях буде трохи більше якихось певних вітамінів, наприклад, в арахісовому молоці більше вітаміну Е, ніж, скажімо, в соєвому. У вівсяному є бета-глюкани, що впливають позитивно на імунітет. Крім того, в рослинне молоко промислового виробництва часто додають кальцій і вітаміни А і Д.
У соєвому молоці найбільше рослинного білка. Цим воно близьке до коров'ячого молока. На його основі виробляють також соєві вершки та йогурт. Шукайте соєве молоко без додаткового жиру і доданого цукру.
А рисове молоко містить більше вуглеводів. Для порівняння: в одній склянці їх стільки ж, як в шматку хліба. Воно підходить для людей з алергією на сою або горіхи, практично не містить білка. Проте, враховуючи високий глікемічний індекс 85, з ним треба бути обережними при діабеті.
Кокосове молоко більш жирне і калорійне з усіх видів рослинного молока.
Такі напої можуть бути присутніми в нашому харчуванні, але важливо розуміти, що вони не замінять корисних властивостей молочних продуктів, які у невеликих кількостях повинні бути в здоровому харчуванні щодня.
Рослинне молоко легко зробити вдома самостійно, тільки не можна довго зберігати. Його найчастіше додають в каву, використовують для випічки, салатних заправок і тушкування овочів.
А ви використовуєте рослинне молоко?
Читайте также: Чем чреваты жесткие диеты и как добиться результата без вреда организму