В Україні День рибалки святкується з 1995 року, другої неділі липня. Цього дня вітаємо не лише працівників рибної галузі, а й любителів риболовлі.
Рибалки хоч і ставлять собі за мету принести додому хороший улов, але все ж для багатьох цей процес - це можливість побути віч-на-віч з природою, подалі від метушні. Юшка, плескіт води, очікування рухів поплавця, азарт та приємна компанія у поєднанні з тишею, свіжим повітрям та співом птахів – прекрасне хобі! А ось наявність зловленої риби – це вже не так важливо, просто приємний бонус.
Традиції на це свято:
- Всі хто любить риболовлю, сьогодні проводять з вудкою біля водойм.
- Проводяться змагання з риболовлі.
- Також майстер-класи, різні навчальні семінари, як теоретичні, так і практичні.
- Заходи збирають як рибалок з великим стажем, так і любителів-початківців.
- В останні роки серед учасників рибних змагань можна все частіше побачити жінок.
- Ресторани та кафе сьогодні влаштовують рибний день.
Цей день, звісно, відзначається на природі з вудкою в руках. Багато людей вважають його своїм професійним святом, оскільки рибальська та рибопереробна промисловість у сучасному світі дуже розвинені. Праця рибалки незамінна і необхідна для всього людства, тому що рибні продукти — один з найулюбленіших видів їжі людей.
Користь рибних продуктів
- У цьому продукті міститься багато корисних речовин, наприклад, жир, який складається з поліненасичених жирних кислот (омега 3 та омега 6) і повністю засвоюється організмом.
- У медицині широко використовуються речовини, що містяться в рибі. З печінки тріски отримують риб'ячий жир.
- Для загоєння ран застосовують жир триголкої колюшки.
- У тканинах багатьох риб містяться антибактеріальні речовини, їх використовують при приготуванні багатьох ліків.
- Акулій хрящ має протизапальну дію.
А ви знали, що...
В Африці є такі країни, де на рибалку ходять не з вудкою, а з лопатою! Рибалки відкопують у мулі рибу протоптера. У період посухи ця риба заривається в мул. Навіть якщо бруд висихає, риба продовжує жити у своїй ямці. Іл не дає їй померти. Коли рибалки приносять додому протоптера, вони частину вилову, яку не з'їдають відразу, закопують біля будинку. Там рибу зберігають до вживання.