xcounter
Calendar Icon

Sunolta та GNT Group верогідно надурили американських кредиторів, пристрасті за зерновим терміналом в Одеському морпорту

25.06.2024 13:05 (Оновлено 25.06.2024 в 13:05)
Сергей Лямец, «24tv.ua»

​Група компаній Sunolta є відомим гравцем аграрного ринку України і була заснована в Одесі у 1996 році трьома бізнесменами – Олександром Любинецьким, Олегом Коваленком та Андрієм Капцем, при цьому основною діяльністю Санолта була комбікормова промисловість, свідчать дані сайту "Елеваторіст".

Як GNT Group набрала кредитів та не повернула їх

Компанія GNT Group, що переважно займається експортом аграрної продукції, у листопаді 2019 року уклала кредитний договір у розмірі 75 мільйони доларів з американським інвестиційним фондом Argentem Creek Partners (ACP). В якості одного з видів забезпечення під час оформлення кредиту були використані договори іпотеки/застави його основного активу – зернового терміналу "Олімпекс Купе Інтернейшнл" на території Одеського морського торгівельного порту.

У січні 2021 року GNT також отримала кредит у розмірі 20 мільйони доларів від іншого американського інвестиційного фонду – Innovatus Structured Trade Finance (Інноватус) – під заставу своїх запасів зерна на 116 тисяч тон.

На той момент бенефіціарними власниками групи GNT були Сергій Гроза та Володимир Науменко, а серед її співробітників були громадяни Росії Міхаїл Іпатов та Альона Лазіцкая, а також громадянин Сербії Душан Деніч.

Інформація про GNT Group. Новини по темі - GNT Group.

В грудні 2021 року GNT мала погасити обидва кредити, однак так цього і не зробила. Натомість група повідомила, що має на своїх рахунках лише 58 тисяч доларів. Більш того, фіндиректор Деніч та бенефіціари Гроза і Науменко використали розв'язану Росією в лютому 2022 року повномасштабну війну в Україні для виправдання розтрати своїх запасів зерна та соняшника на 130 мільйонів доларів. Вони заявляли, що зерно нібито зіпсувалося, однак жодних документальних підтверджень цьому не надали.

При цьому ACP та Інноватус стверджують, що компанія неодноразово порушувала умови кредитних договорів, зокрема, навіть не сплачуючи відсотки за кредитами, хоча обидва фонди регулярно погоджувалися надавати відстрочки за виплатами. Таким чином, на сьогоднішній день загальна сума боргів групи GNT перед обома американськими кредиторами становить понад 150 мільйони доларів.

До чого в цій справі група компаній "Санолта"

В грудні 2022 року американські кредитори призначили нових директорів по всій групі, однак зіткнулися з низкою злочинних дій з боку Грози та Науменка, які створили мережу офшорних та українських компаній із прихованими боргами, щоб унеможливити звернення стягнення американськими кредиторами у разі дефолту групи GNT.

Зокрема, через банки "Південний" та "Восток", використовуючи попередньо сплановану тактик "отруйних пігулок", вони фактично за безцінь незаконно вивели активи зернового терміналу "Олімпекса": половину терміналу вартістю близько 350 мільйони доларів шляхом фіктивного звернення стягнення було продано компаніям групи Sunolta всього за 4,3 мільйони доларів. Згодом їх було передано в іпотеку компаніям, підконтрольним Грозі та Науменку.

У відповідь на це в січні 2023 року Високий суд Англії видав наказ про всесвітній арешт активів (WFO) щодо Грози та Науменка, щоб запобігти подальшій розтраті активів. Також своє власне розслідування щодо незаконного виведення активів, яке відбувалося з моменту початку застосування заходів примусового стягнення, веде кіпрська поліція.

Зв'язок Sunolta та зниклого насіння GNT Group

У серпні 2022 року група компаній GNT повідомила американського кредитора ACP про те, що 63 тисяч тон насіння соняшнику з власних запасів групи в травні 2022 року були продані з величезними збитками в розмірі 41,5 мільйони доларів, пояснивши це нібито псуванням цих запасів через війну. Жодних підтверджуючих документів цього надано не було.

Однак згодом стало відомо, що майже всі запаси насіння соняшнику GNT зберігалися на складах групи компаній Sunolta, зокрема і 50 тисяч тон на лінійному елеваторі ТОВ "Відродження" у селищі Голованівськ. Цікаво, що у 2017 році на тій самій базі був запущений потужний завод з екстракції соняшникової олії. Склавши ці два факти, стає очевидним, що нібито "зіпсоване" насіння соняшнику перероблялося на олію на місці в цехах групи компаній "Санолта", а потім продавалося за ринковою вартістю.

Водночас, у відкритих джерелах можна було знайти пряме посилання на те, що власником елеватора "Відродження" є ТОВ "Ферко" – одна з основних компаній групи GNT. Пізніше інформацію про зв'язок між ними намагалися приховати.

власником елеватора

При цьому група GNT неодноразово заявляла американським кредиторам, що не здійснювала жодних торгових операцій з квітня по червень 2022 року. Втім офіційні дані, отримані в рамках кримінального розслідування, свідчать, що саме в цей період ТОВ "Ферко" активно експортувало соняшникову олію, насіння соняшнику та соняшниковий шрот на суми в мільйони доларів, зокрема, й компаніям групи Sunolta.

За даними Державної митної служби України, у квітні-червні 2022 року ТОВ "Ферко" було експортовано:

  1. У травні 2022 року 2 310 000 кг соняшникової олії на 3 003 000 доларів США.
  2. У квітні-травні 2022 року 527 400 кг насіння соняшнику на 255 789 доларів США.
  3. У квітні-травні 2022 року 2 348 020 кг соняшникового шроту на 545 960 доларів США.
  4. У квітні-червні 2022 року 7 595 367 кг соняшникової олії на 8 546 244,76 доларів США.

Роль банків "Південний" і "Восток" в оборудці Sunolta та GNT Group

Роль банків

Підконтрольні Грозі та Науменку компанії ТОВ "Ферко" та "Вторметекспорт", не повідомивши американських кредиторів, взяли кредити на 17,5 мільйони доларів у банку "Південний", передавши в якості застави за ними половину зернового терміналу "Олімпекс" в Одеському морпорту. Однак така передача майна в іпотеку та/або заставу третім особам була заборонена відповідно до вже існуючої кредитної угоди між ACP і GNT.

У січні 2023 року банк "Південний", у грубе порушення Закону України "Про іпотеку", швидко ініціював процедуру звернення стягнення на половину "Олімпексу", а невдовзі приватний нотаріус Дімітрова Т.А. прийняла незаконне рішення про реєстрацію прав на нього за ТОВ "Санолта Корм". Ціна продажу склала лише 158 мільйони гривень (4,3 мільйони доларів), тоді як PricewaterhouseCoopers у 2020 році оцінювала його вартість в 303-348 мільйонів доларів. Одночасно одеський нотаріус незаконно переоформила права на земельні ділянки у Одеському порту, орендовані "Олімпексом" у Одеської ОДА.

10 квітня 2023 року ТОВ "Санолта Корм" продало це ж майно пов'язаній компанії – новоствореному ТОВ "Атолло Гранум" з групи Sunolta – за наявності арешту цього майна із забороною відчуження, накладеного Печерським районним судом м. Києва від 27 березня 2023 року. А вже 19 квітня 2023 року "Атолло Гранум" передав половину терміналу в іпотеку ТОВ "Озірки", підконтрольному Грозі та Науменку, на 20 років під позику всього в 130,8 тисяч доларів.

Аналогічна ситуація склалася і з банком "Восток", з яким також, в порушення існуючої кредитної угоди між ACP та GNT, компанії Грози та Науменка ТОВ "Вторметекспорт" та ТОВ "ЗПК "Інзерноекспорт" уклали кредитні угоди – і також в іпотеку та заставу було передано майно "Олімпекса", а саме – термінал "Сухий Порт".

10 лютого 2023 року банк "Восток" відступив право вимоги за своїм боргом компанії ТОВ "Фінансова компанія "Солюшинс Фактор", яке того ж дня відступило його ТОВ "Доступні фінанси". І в той же самий день "Сухий Порт" було продано естонській компанії Sunolta OU. Угоду було укладено за надзвичайно заниженою ціною – лише 4,7 мільйони доларів, тоді як його ринкова вартість за оцінкою PWC від 2020 року становила мінімум 18 мільйони доларів. На той момент "Сухий Порт" також перебував під арештом згідно ухвали Печерського районного суду м. Києва, однак 10 квітня 2023 року його було передано ТОВ "Зерновий Порт" – ще одній новоствореній компанії, єдиним учасником якої було Sunolta OU. 19 квітня 2023 року "Сухий Порт" було передано в іпотеку ТОВ "Майнд Сет", також підконтрольному Грозі та Науменку, на 20 років під позику в 78,5 тисяч доларів.

Реакція Мін'юсту щодо спірних активів GNT та Sunolta

активів GNT та Sunolta

Щодо вищезазначених порушень при здійсненні реєстраційних дій по епізодам з "Південним" та "Востоком" були подані скарги до Антирейдерської комісії Міністерства юстиції України. В результаті розгляду цих скарг на початку 2024 року Мінюст прийняв рішення задовольнити їх, підтвердивши наявність порушень при здійсненні реєстраційних дій нотаріусами – під час реєстрації права власності на половину зернового терміналу "Олімпекс" та "Сухого порту" за компаніями з групи "Санолта".

Дане рішення передбачає, що вказане майно повинно бути перереєстроване назад на "Олімпекс Купе". Це дасть змогу використати ці активи для задоволення вимог американський кредиторів – ACP та Інноватуса.

Що відомо про групу компаній Sunolta

  • Торгівельно-виробнича група компаній Санолта (Sunolta) займається виробництвом, переробкою, а також оптовою та дрібнооптовою торгівлею соняшником, пшеницею, борошном, олією, горохом, паливними пелетами та альтернативними видами палива.
  • Також компанія перевозить аграрну продукцію по всій території України – як сипучі, так і наливні вантажі.
  • Основні виробничі потужності розташовані у місті Голованівськ (Кіровоградська область), також в Одесі, Гайвороні (Кіровоградська область), Умані та Тальному (обидва – Черкаська область).
  • Згідно до інформації на сайті компанії https://sunolta.ua/, Sunolta експортує свою продукцію то понад 40 країн світу, головним чином, до Азії та Африки.
  • За даними YouControl https://youcontrol.com.ua/en/catalog/gb-card/08149771/ , наразі засновниками керуючої "Санолта Груп Україна" є британська SUNOLTA GROUP LTD (90,91%) і громадянка України Тетяна Коваленко (9,09%), вона ж є кінцевим бенефіціаром ТОВ "Санолта" із часткою 98%.
  • У 2001 році ТОВ "Санолта" почало виробничу діяльність як цех з виробництва соняшникової олії на території переробника масло-жирової продукції ТОВ "Відродження" у селищі Голованівськ (Кіровоградська область) – з продуктивністю 30 тон олії на добу, зазначається на офіційному сайті групи компаній Sunolta.
  • У 2006 році група компаній Sunolta приєднала до себе "Відродження".
  • У 2013 році було засновано "Санолта Груп Україна", що спеціалізується на оптовій торгівлі молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями та жирами. Того ж року компанія запустила відділення грануляції та розпочала переробку ріпаку, на початку 2014 року було введено в експлуатацію елеватор "Відродження" у селищі Голованівськ, а у 2017 році там же було запущено екстракційний цех з можливістю переробки до 700 тон насіння соняшнику на добу.
  • Протягом 2018-2023 років група компаній SUNOLTA GROUP LTD проводила масштабну модернізацію своїх потужностей.
  • У 2023 році була заснована компанія "Аттолло Гранум", що увійшла до складу групи Sunolta. Того ж року група "Санолта" придбала низку активів в Одеському порту, серед яких була частина портових об'єктів та обладнання компанії GNT Group, в тому числі зерновий термінал "Олімпекс Купе Інтернейшнл", що знаходилися у заставі українських банків за борговими зобов'язаннями.
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини